6 lucruri pe care trebuie sa le cunosti la divort pentru a obtine custodia copilului


In primul rand as dori sa spun cateva cuvinte referitoare la cuvantul „custodie„. Acest cuvant nu este caracteristic dreptului roman. El provine din dreptul anglo-saxon si a fost promovat in special de industria cinematografica americana atat de bogata in cazuri judiciare care implica divortul si incredintarea copilului minor unuia dintre parinti, unul dintre cele mai cunoscute fiind Kramer vs. Kramer, castigatorul a 5 premii Oscar in anul 1980.

In limbajul juridic din Romania, cuvantul si notiunea de custodie se refera in special la lucruri si mai putin la persoane.

Cuvantul vine din latinescul custodia  care insemna paza, santinela, garda.

In dreptul roman, termenul echivalent al custodiei, prin care un copil era dat in ingrijirea, cresterea si educarea unui dintre cei doi parinti divortati a fost acela de incredintare.

In momentul de fata, in reglementarea adusa de Noul Cod Civil, institutia se numeste exercitarea autoritatii parintesti.

Asadar, fie ca ne referim la custodie, fie ca ne referim la incredintare sau la exercitarea autoritatii parintesti ne vom referi, in general, la acelasi lucru si, pentru usurinta exprimarii si intelegerii vom folosi in continuare in mod preponderent cuvantul mai popular si anume custodie.

1. Nu se poate obtine custodia copilului decat daca parintii divorteaza

Ca sa se stabileasca custodia copilului trebuie ca parintii sai sa divorteze. Nu se poate stabili custodia copilului in timpul casatoriei. De altfel, cu ocazia solutionarii cererii de divort, instanta se va pronunta si asupra custodiei copiilor minori.

2. Dupa divort, regula este aceea a custodiei comune a parintilor asupra copilului minor.

Custodia comuna inseamna ca parintii hotarasc impreuna asupra aspectelor care-l privesc pe copilul lor minor. In situatia in care acestia nu se inteleg asupra unui sau mai multor aspecte, atunci va decide instanta de judecata avand in vedere in mod special interesul superior al copilului.

3. Se poate obtine custodia exclusiva numai pentru motive temeinice.

Parintii divortati, prin acord, pot stabili ca exercitarea custodiei sa fie facuta numai de catre unul dintre ei. In cazul in care parintii divortati nu se inteleg asupra custodiei copilului, atunci va hotari instanta de judecata.

Aceasta poate stabili custodia comuna sau, numai pentru motive temeinice, custodia exclusiva. Nu este obligatoriu ca mama sa obtina custodia copilului doar prin prisma calitatii sale de mama, aceasta fiind o discriminare fata de tatal copilului minor. 

Criteriile pe care instanta de judecata le va avea in vedere atunci cand va stabili custodia exclusiva vor fi: interesul superior al copilului, concluziile raportului de ancheta psiho-sociala si dorinta copilului.

4. In mod cu totul exceptional, instanta poate decide plasamentul copilului la o ruda sau la o alta familie ori persoana sau intr-o instituţie de ocrotire.

Acestea exercita drepturile si indatoririle care revin parintilor cu privire la persoana copilului.

5. Stabilirea locuintei copilului dupa divortul parintilor sai

Parintii stabilesc de comun acord locuinta copilului lor minor dupa ce acestia vor divorta.

In cazul in care acestia nu se inteleg asupra locuintei copilului atunci tot instanta de judecata va stabili ca locuinta copilului sa fie la parintele cu care locuieste in mod statornic.

6. Parintele separat de copilul sau are dreptul de a avea legaturi personale cu acesta.

Este evident ca orice parinte are dreptul de a avea legaturi personale cu copilul sau mai ales in situatia in care copilul este separat de aceasta.

Cei doi parinti pot stabili prin acord modul in care se exercita acest drept, respectiv programul de vizitarea copilului la domiciliul sau, luarea copilului de la domiciliul sau si gazduirea pe o perioada determinata, plecarea cu copilul in vacante, excursii, transmiterea de informatii cu privire la copil, etc.

In cazul in care parintii nu se inteleg asupra acestui mod de a se stabili legaturi personale cu copilul, instanta de judecata  va decide asupra acestui aspect si va tine cont si de dorinta copilului pe care il va asculta.

7. Parintii divortati ai copilului stabilesc impreuna asupra contributiei fiecaruia la cheltuielile de crestere, invatatura si educare a copilului

Instanta de judecata stabileste, in cazul dezacordui asupra acestui aspect, contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, invatatura si educare a copilului.

Instanta trebuie sa respecte cotele maximale stabilite de lege.

Contributia poate fi exercitata in natura ( alimente, imbracaminte, incaltaminte, rechizite scolare, abonamente, etc) sau in numerar.

8. Toate masurile care privesc copilul, respectiv stabilirea custodiei, a legaturilor personale, a contributiei la cheltuielile de crestere pot fi modificate daca imprejurarile in care acestea au fost luate s-au schimbat. 

Astfel, de exemplu, daca nevoile copilului s-au micsorat, venitul parintelui s-a modificat, motivele temeinice pentru care instanta a stabilit custodia exclusiva au disparut atunci instanta poate fi sesizata si poate modifica in mod corespunzator aceste masuri.

In concluzie, obtinerea custodiei exclusive a copilului minor este o sarcina dificila si necesita o consultare si o analiza aprofundata a cazului impreuna cu avocatul dumneavoastra. Fiecare caz are specificul sau si recomanda o atentie deosebita in tratarea sa de catre un specialist in dreptul familiei.

=============

Cristi Sava este avocat si poate reprezenta interesele la toate instantele din Romania, inclusiv la Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei.

El poate fi contactat prin e-mail la adresa: cristi.sava[at]sava-lawfirm.ro 

Photo by Johann Walter Bantzon Unsplash

Acest articol a fost publicat in Publicatii.

Comentariile au fost inchise.