Insolventa

Ce este insolventa?

O societate este insolventa atunci cand nu este capabila sa-si plateasca datoriile sale pe masura ce acestea devin scadente. Asadar, insolventa este inexistenta sau insuficienta lichiditatilor pentru plata datoriilor  deja scadente.

Creditorul unei astfel de societati care nu si-a achitat datoriile scadente de mai mult de 90 de zile, poate sa solicite Tribunalului deschiderea procedurii insolventei impotriva acestei societatii.

Cererea de deschidere a procedurii insolventei poate fi facuta chiar de societatea insolventa insasi, prin organele sale reprezentative care, constatand ca se confrunta cu o stare de insolventa, trebuie sa se adrese Tribunalului pentru ca societatea sa fie supusa procedurii insolventei.

De ce insolventa?

Scopul declansarii procedurii insolventei este acela de a izola aceasta societate de restul mediului de afaceri si de a impiedica sau limita propagarea in efect de domino a incapacitatii de plata catre alte societati cu care se afla in relatii de afaceri. Se poate compara procedura insolventei cu situatia carantinei in medicina cand persoanele bolnave de o boala contagioasa sunt supuse unui regim special de izolare si tratament pentru protejarea celorlalte persoane sanatoase si impiedicarea raspandirii bolii.

De asemenea, scopul instituirii procedurii insolventei este si acela de a acoperi pasivul (datoriile) societatii insolvente.

Ce este practicianul in insolventa?

Practicianul in insolventa este o persoana independenta care exercita atributiile stabilite de lege sau de instanta de judecata in  procedura de insolventa, in perioada de observatie sau de reorganizare ( administratorul judiciar) si conduce activitatea societatii debitoare aflata in faliment si exercita atributiile legale (lichidatorul judiciar).

**

In principal, procedura insolventei este reglementata de Legea nr. 85/2006.

Comentariile au fost inchise.