5 sfaturi pentru a va recupera creantele

5 sfaturi pentru a va recupera creantele mai repede si in cuantum cat mai mare

1. Incheiati contracte securizate!

Cand incheiati contractul inserati cat mai multe garantii de plata.

Includeti penalitati pentru neplata creantelor la termenul scadent.

Adaugati garantii contractuale pentru executarea obligatiilor de plata a creantelor.

Sfatuiti-va cu un avocat atunci cand incheiati un contract important.

Nu semnati forma de contract propusa de partener fara sa o analizati cu un avocat specializat in contractele de afaceri.

Propuneti propriile modele de contracte pe care le-ati redactat impreuna cu avocatul dumneavoastra!

2.  Indepliniti-va propriile obligatiile contractuale asumate prin contract!

Inainte de a decide sa actionati impotriva unui rau platnic, mai verificati o data daca ati indeplinit propriile obligatii contractuale.

Adunati de la toate departamentele firmei (contabilitate, vanzari, etc) contractele, facturile, corespondenta si orice alte documente referitoare la caz.

Mergeti cu ele la avocatul specializat in contracte si litigii si cereti o opinie!

3. Nu intarziati decizia de a recupera creanta!

Unul dintre motivele pentru care multe firme nu-si recupereaza creantele sau le recupereaza in procente foarte mici este acela ca tergiverseaza foarte mult luarea unei decizii in ceea ce priveste chemarea in judecata a rau-platnicului.

Astfel, se acumuleaza foarte multe zile de intarziere, perioada in care debitorul isi poate instraina cea mai mare parte a bunurilor sau isi declanseaza procedura de insolventa.

Concluzia: sunati-va imediat avocatul si porniti procedura de recuperare a creantei!

 4. Alegeti forma de recuperare potrivita!

Atunci cand partenerul de afaceri nu a achitat datoriile la scadenta si v-ati decis sa-l dati in judecata aveti mai multe posibilitati pentru a obtine mai repede banii. Cereti avocatului sa foloseasca procedurile rapide si fara costuri mari in locul celor clasice in care trebuie sa achitati taxe de timbru la valoarea litigiului!

5. Cereti garantii pentru sumele restante!

Atunci cand partenerul de afaceri va datoreaza sume de bani, cereti sa va dea garantii pentru sumele restante sau sa recunoasca in scris sumele datorate si sa isi ia angajamente de plata.

Redactati aceste angajamente sau tranzactii impreuna cu avocatul.

Ar fi regretabil sa nu va puteti recupera banii din cauza ca nu ati redactat corect din punct de vedere juridic o tranzactie de doua pagini.

Analizati cu atentie situatia financiara a debitorului. Daca aceasta arata rau, nu il mai pasuiti! Sunt sanse mari sa nu va mai recuperati banii!

Aveti intrebari? Contactati-ne!