Protejarea secretelor comerciale

confidential, secret, private-264516.jpg

Aproape toate firmele de succes se bazeaza pe secrete comerciale. Uneori aceste secrete sunt constientizate, alteori nu.

Atunci cand afacerilr care detin secretele le constientizeaza, acestea sunt interesate sa pastreze aceste secrete comerciale ferite de ochii celorlalti si mai ales fata de concurenta o perioada cat mai lunga de timp.

Altfel, avantajele lor se vor pierde si succesul afacerii este in pericol.
Drept urmare, preventia este regula de aur când trebuie sa va protejati secretele comerciale.

Secrete comerciale sunt considerate acele informații fără caracter public, care au valoare comercială și care sunt protejată de măsuri de confidențialitate.

Spre deosebire de marci, brevete sau drepturi de autor secretele comerciale nu sunt aduse la cunostinta publicului.

Pot fi secrete comerciale, de exemplu pentru o pizzerie cu livrare la domiciliu bazele de date cu clientii firmei, costurile de productie, preturile de achizitie a materiilor prime, lista furnizorilor, retete de produse, salariile si recompensele angajatilor.

Dar ceea este important si acesta este primul pas in protejarea secretelor comerciale este identificarea acestora de catre detinatorul lor. Va puteți proteja secretele comerciale numai atunci cand le cunoasteti, cand stiti ca acestea va confera avantaje fata de concurenta.

Aceste secrete comerciale trebuie protejate pentru a nu ajunge la cunostinta publicului si mai ales la cunostinta concurentei.

Legislatia din Romania protejeaza secretele comerciale.

Pentru a beneficia de protectia legii trebuie sa luati masuri pentru ca secretele sa nu ajunga la cunostinta publicului. De obicei, firmele își pierd secretele comerciale, deoarece nu au luat masuri în legătură cu păstrarea informațiilor secrete.

Aceste masuri pot fi: masuri fizice, masuri tehnice si masuri juridice.

Masurile fizice inseamna, spre exemplu, tinerea inscrisurilor care consemneaza preturi, salarii, calcule economice incuiate intr-un fiset in biroul dumneavoastra. Daca neglijati aceste inscrisuri si acestea sunt lasate intr-un loc in care pot fi citite de oricine (pe biroul secretarei, de exemplu), atunci secretele comerciale nu mai se bucura de protectia legala.

Masurile tehnice se refera la solutii prin care, spre exemplu, datele tinute pe un server si care constituie secrete comerciale sa nu poata fi accesate de oricine din firma dumneavoastra, ci numai de acele persoane care lucreaza cu acestea in atributiile de serviciu. Astfel de masuri pot fi si parolarea calculatoarelor, a fisierelor, a bazelor de date, etc.

Dar cele mai bune si eficiente masuri sunt considerate cele juridice. Secretele comerciale, asa cum am arata mai sus, ajung si la cunostinta angajatilor.

De aceea, este foarte util ca angajatii si colaboratorii sa semneze contracte prin care se obliga sa nu dezvăluie și sa pastreze confidențialitatea.

Astfel de clauze trebuie inserate in contractele cu furnizorii si clientii care au acces la secretele comerciale.

Contactati-ne si avocatii nostri va vor ajuta sa va pastrati secrete comerciale!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *